Kljub še vedno zahtevnim razmeram na trgu počitniških vozil je za Podgorjem, ki je specializirano za izdelavo pohištva za počitniška vozila – prikolice, avtodome in vane – uspešno leto. Na to kaže tudi ponovno prejetje priznanja platinaste bonitetne odličnosti, s katero se ponašajo že četrto leto zapored. Motnje v oskrbnih verigah njihovih kupcev in visoke cene energentov so vplivale na njihovo poslovanje, vendar so razmere uspešno obvladovali in glede na lani kljub zahtevnim razmeram na trgu dosegli povečanje tako prihodkov kot dodane vrednosti na zaposlenega. Direktor Denis Stepančič pojasnjuje, da so se izzivom na trgu zelo dobro prilagodili, in ocenjuje, da so ob dejstvu, da se evropski trg karavaninga umirja in vrača na predkoronsko raven, dosegli odlične rezultate.

Tehnološko najnaprednejši proizvajalec

Uspešno poslovanje je rezultat izboljšane agilnosti, fleksibilnost in organizacije dela ter hkrati kontinuiranih vlaganj v razvoj kompetenc in polivalentnost zaposlenih, pravijo v podjetju. Prav tako so v zadnjih letih tudi tehnološko posodobili proizvodnjo in danes veljajo za tehnološko najnaprednejše pohištveno podjetje v Sloveniji, hkrati pa sodijo tudi med najnaprednejše proizvajalce pohištva za počitniška vozila v Evropi. V podjetju poudarjajo, da pomemben del tehnološke prenove predstavlja digitalizacija poslovanja, pri čemer so poleg vlaganj v strojno opremo ključne tudi kompetence in znanje zaposlenih, da razpoložljive informacije učinkovito povezujejo in uporabijo za hitrejše in kakovostnejše odločanje. Še naprej bodo vlagali v vzpostavitev novega ERP-sistema, ki bo sledil uspešno vpeljanemu sistemu za planiranje in upravljanje proizvodnje (MES).

S tehnološko prenovo in investicijami v visokozmogljivo strojno opremo so zagotovili zadostne zmogljivosti, ki jih bodo še naprej prilagajali potrebam trga. So pa v Podgorju, ki že vrsto let posluje trajnostno, preteklo leto posvetili dodatno pozornost zelenemu prehodu. Z različnimi ukrepi so izboljšali energetsko učinkovitost podjetja, ob čemer so porabo električne energije znižali za kar trideset odstotkov, hkrati pa so s postavitvijo sončne elektrarne, ki bo letno proizvedla milijon kilovatnih ur električne energije, prispevali k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov za približno petsto ton letno, kar lahko primerjamo z zasaditvijo 15 tisoč dreves vsako leto, ko elektrarna obratuje. Z novo postavljeno sončno elektrarno bodo kar petino vse potrebne energije za proizvodnjo pohištva pridobivali iz obnovljivih virov.

Prilagojeni razmeram na trgu

Podgorje, ki je del skupine Adria Mobil, bo prihodnje leto praznovalo 70-letnico obstoja. Adria Mobil, ki je del skupine Trigano, ob tem ostaja njihov največji kupec, pohištvo pa proizvajajo tudi za nekaj drugih kupcev iz skupine. V podjetju pri načrtih za prihodnost glede na razmere na trgu ostajajo realno optimistični. Povečani agilnost in fleksibilnost, energetska sanacija in tesno sodelovanje z dobavitelji ostajajo dobra popotnica za nadaljnje uspešno poslovanje.

V podjetju poudarjajo, da so eden ključnih gradnikov uspešnega poslovanja njihovi zaposleni. Trenutno zaposlujejo 370 sodelavcev različnih profilov. Lani jih je bilo več kot 85 odstotkov vključenih v dodatna izobraževanja in usposabljanja, v podjetju pa veliko delajo tudi na njihovem opolnomočenju in inovativnem razmišljanju. Vse to je prispevalo k njihovi uspešnosti, produktivnosti in visoki zavzetosti, ki je bila konec lanskega leta po Gallupovi metodologiji bistveno višja od slovenskega povprečja. Sodelavci so Podgorju pripadni, aktivno sodelujejo in dajejo predloge za inovacije in izboljšave, kar spodbujajo z deljenjem znanja, sodelovanjem in odprtimi načini dela, pove direktor in sklene, da so vsem zaposlenim decembra izplačali dodatek za poslovno uspešnost v višini 2.174,70 evra bruto.