Lupit Pole je na trgu približno dvanajst let. Zamisel o proizvodnji drogov za ples (pole dance) se je poslovnima partnerjema Janiju Štepcu in Iztoku Vodičarju porodila, ko sta najprej izdelala nekaj drogov za neko zabavo. Nato sta opremila prvi slovenski studio za ples ob drogu, ki ga je odprla njuna znanka Ana Jurkovič. Sledili so še drugi studii in fitnes centri, prvi preboj pa se je zgodil z mednarodnim dogodkom – pole dance šovom v Ljubljani, katerega gostja je bila svetovno znana francoska plesalka ob drogu Marion Crampe, ki je še danes glavna ambasadorka podjetja. Z njenim nastopom na dobrodelnem dogodku v Milanu, za katerega je drogove prispeval Lupit Pole, je podjetje postalo mednarodno prepoznavno. Sledil je preboj najprej na francoski trg, nato pa še na druge trge v Evropi.

Najmočnejša trga ZDA in Evropska unija

Podjetje je s svojimi izdelki prisotno v 120 državah po svetu, kjer ima tudi svoje zastopnike in distributerje. »Najmočnejša trga sta ZDA in države Evropske unije, odpiramo pa tudi druge trge. V Južni Koreji, denimo, kjer smo opremili 250 pole dance studiev, smo številka ena. V tem trenutku odpiramo tudi japonski trg, prisotni pa smo tudi v oddaljenih oziroma eksotičnih državah, kot so Mongolija, Nova Kaledonija ali Reunion,« pravi Jani Štepec in nadaljuje, da so njihovi izdelki dosegljivi tudi v spletni trgovini. Na vprašanje, ali se na trgu srečujejo s konkurenco, odgovarja, da je konkurenca predvsem lokalna, torej na posameznem trgu z okolico, na primer v Italiji, na Češkem, Poljskem in v Braziliji. Na mednarodni ravni je največji tekmec angleško podjetje X-Pole, ki je bilo na trgu že deset let pred njimi in je tudi veliko večje od Lupit Pola. »Počasi ga dohitevamo in upam, da ga bomo nekoč dohiteli,« doda Štepec in navede, da sta podjetji tudi edini, ki sta sposobni pokrivati svetovni trg.

Obseg prodaje Lupit Pola, ki ima trenutno 35 zaposlenih, je približno tri milijone evrov na leto, v podjetju pa si prizadevajo za še dodatno rast. Zato pogledujejo tudi onkraj plesa ob drogu, ki je zelo nišno področje, na področje tako imenovanih aerial izdelkov za akrobatsko umetnost, kot so krogi, svila, flying pole, kocke, v katerih vidijo lepo priložnost. Med uporabniki se je dobro prijel tudi njihov grip pad, ki so ga sami razvili. Gre za inovativno blazinico proti potenju in za boljši oprijem med plesom oziroma akrobacijami na napravah. Ves spekter proizvodnje bodo predstavljali v dveh razstavnih prostorih, enem za pole dance in drugem za aerial izdelke, v novih prostorih na Škofljici, kamor so se pred kratkim preselili iz industrijske cone Črnuče. Tu imajo boljše pogoje za proizvodnjo, tako da 80 odstotkov izdelkov sestavijo sami, le še 20 odstotkov pa kooperanti. Na novi lokaciji imajo zdaj trikrat toliko zmogljivosti, kot znaša prodaja, tako da bodo proizvodnjo glede na povpraševanje lahko ustrezno povečali.

Uporabniki najbolj znana imena estrade

Podjetje je s svojimi izdelki prepoznavno tudi na svetovnem estradnem prizorišču. Leta 2019 je Lupit Pole prispeval drogove za ples za film Hustlers, v katerem je nastopila Jennifer Lopez, ki je na drogu slovenskega podjetja vadila tudi doma. Preko sponzorstva največjega pole dance dogodka Pole Expo v Las Vegasu je podjetje stkalo vezi s pole dance sceno v ZDA. Njihove drogove in druge izdelke uporabljajo najbolj znana imena iz tega sveta, tudi plesalci Cirque du Soleil in ne nazadnje ikona burleske Dita Von Teese v najnovejšem šovu v Las Vegasu. Čeprav pole dance ni priznan kot olimpijski šport, se v Lupite Polu pridružujejo prizadevanjem, da bi v prihodnje postal olimpijska disciplina. Na čelu teh je International Pole Sport Federation, največja organizacija, ki organizira nacionalna prvenstva in svetovno prvenstvo v športni različici plesa ob drogu, svetovna gimnastična zveza pa je pole športu že pred leti uradno podelila status športa.